Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Все про програмні РРО розповідають платникам податків у Вінницькій ДПІ

опубліковано 26 квітня 2024 о 08:33

Працівники Вінницької ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області в рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії, продовжують проводити зустрічі з платниками щодо роз’яснення новацій в частині застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО).

Податківці наголошують, що фізичні особи-підприємці ІІ-IV груп та фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані проводити готівкові розрахунки з використанням реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО.

Особливу увагу звертають на використання ПРРО. Програмні РРО прості у використанні та не потребують фінансових витрат. Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет. Роз’яснюють,  які документи та в якій послідовності необхідно надавати суб’єктам господарювання при реєстрації касових апаратів та нагадала, що перш ніж подавати заяву про реєстрацію РРО чи ПРРО, акцнентуючи увагу на необхідності  подання повідомлення за формою 20-ОПП щодо господарської одиниці, де буде використовуватися  даних касовий апарат.

Крім того податківці надають практичну допомогу у  реєстрації,  експлуатації та налаштуванні  ПРРО. 

Також платникам податків розповідають про реквізити, які обов’язково мають зазначені у фіскальному чеку, про порядок  реєстрації касирів та відкриття та закриття змін,  програмування номенклатури  товарів(послуг), тощо.

 Щодо відповідальності за порушення здійснення готівковий розрахунків, податківці пояснюють, що до фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність виникає за:

- проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

- непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи;

- невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання, застосовується у таких розмірах: 25 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше та 50 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Під час зустрічей та тренінгів платників  інформують  про правильність ведення обліку товарних запасів ФОП - платників єдиного податку та звертають увагу, що платник єдиного податку, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу.

Податківці нагадують, що Державна податкова служба України в умовах воєнного часу продовжує роботу із вдосконалення функціоналу безоплатного ПРРО, створюючи бізнесу зручні умови для виконання вимог щодо фіскалізації розрахункових операцій. Детальніше: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/699398.html.