Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про граничні терміни подання декларацій про майновий стан і платниками, котрі вирішили скористатися правом на податкову знижку

, опубліковано 27 жовтня 2022 о 16:20

Управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 Кодексу, відповідно до п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 якого підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. Законом України № 2260, який набрав чинності 27.05.2022, п. 69 Кодексу викладено у новій редакції.

Так, п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ ; «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті.

Підпунктом 69.9 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу (у редакції Закону України №2260) визначено, що зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім:

- дотримання строків реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 Кодексу, сплати податків та зборів платниками податків;

- строків проведення камеральних перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, визначення грошових зобов’язань, прийняття, надсилання та оскарження податкового повідомлення-рішення за результатами камеральних перевірок, нарахування пені;

- строків проведення фактичних та документальних позапланових перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, додаткових документів та пояснень, визначення грошових зобов’язань, прийняття, надсилання та оскарження податкового повідомлення-рішення, адміністративного арешту майна за результатами фактичних перевірок.

Таким чином, з урахуванням положень п.п. 69.9 п. 69 підрозділу; 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, норми п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 Кодексу зупинені, а отже подання декларації, у якій зазначається право на податкову знижку, здійснюється без дотримання вказаного терміну, а саме 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.