Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про строки повернення з бюджету податку на доходи фізичних осіб на банківський рахунок платника податку у зв’язку із використанням права на податкову знижку

, опубліковано 26 жовтня 2022 о 16:26

Управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що згідно з п. 179.8 ст. 179 Кодексу сума податку, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Підпункт 69.9 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу містить вичерпний перелік обставин (дій контролюючих органів та платників податків), за якими поновлюється перебіг строків, визначених податковим законодавством. Водночас до зазначеного переліку не належить повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку.

Таким чином, відповідно до п.п. 69.9 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, призупинено перебіг строку, встановленого п. 179.8 ст. 179 Кодексу.

Разом з тим ст. 76 Кодексу встановлено вимоги щодо проведення камеральної перевірки податкової звітності суцільним порядком та ст. 166 Кодексу платника податку не обмежено у праві на податкову знижку.

Отже, контролюючий орган зобов’язаний провести камеральну перевірку поданої декларації та у разі підтвердження права на податкову знижку сформувати електронні повідомлення на повернення надміру утриманих (сплачених) сум на підставі поданих платниками податків податкових декларацій без дотримання 60 денного терміну, встановленого п. 179.8 ст. 179 Кодексу.