Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Займались репетиторством – не забудьте задекларувати отримані доходи

опубліковано 27 лютого 2023 о 15:16

«Якщо упродовж 2022 року учителі, викладачі тощо надавали репетиторські послуги учням, студентам або дошкільнятам, і при цьому не були зареєстровані суб'єктами підприємницької діяльності, вони зобов’язані задекларувати свої доходи», – нагадав слухачам радіо «Суспільне.UA» начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області Ігор Зоря.

Він наголосив, що на сьогоднішній день, до репетиторських належать послуги з виконання контрольних, курсових, дипломних робіт, підготовка дітей до школи, незалежного тестування, вступу до навчальних закладів, навчання з будь-яких предметів, тощо.

Таким чином громадяни, які отримували упродовж 2022 року такі неоподатковані доходи, у обов’язковому порядку мають подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Після чого сплатити до бюджету нарахований податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір у розмірі 1,5%.

Ігор Зоря зауважив, що декларацію про доходи можна подати особисто платником або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або відправити до податкової засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Додамо, що виконати свій конституційний обов’язок: задекларувати доходи,  потрібно до 01 травня 2023 року.