Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємство з Вінниччини видавало покупцям фальшиві розрахункові документи 

опубліковано 26 грудня 2023 о 16:44

Фахівцями відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Вінницькій області виявлено мережу магазинів одного із суб’єктів господарювання Вінниччини, у яких при продажу товарів за готівку, у  т. ч. підакцизних, видавалися чеки, створені за допомогою традиційного РРО із зазначенням заводського номеру  РРО та надписом “ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК”. При цьому інформація про такі розрахунки до ДПС не надсилалась.

Зазначене порушення вдалось встановити за результатами аналізу наявної податкової інформації щодо суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції із застосуванням РРО та ПРРО, таким чином і був виявлений платник податків, який здійснював незаконну діяльність, зокрема використовував при продажу товарів (тютюнової та алкогольної продукції) реєстратори розрахункових операцій, реєстрацію яких скасовано, що дозволило маніпулювати загальним обсягом проведених розрахункових операцій. 

Відтак, під час проведення фактичних перевірок магазинів мережі-порушника, тільки протягом грудня податківцями виявлено та задокументовано проведення готівкових розрахункових операцій при продажу товарів, без застосування фіскалізованих РРО з видачею спотворених розрахункових документів, на десятки тисяч гривень.

Звісно ж такі чеки не є фактом підтвердження покупки та не зможуть захистити споживача у разі порушення його прав.  

У службі нагадують що перевірити справжність фіскального чеку можна за допомогою онлайн-сервісів. На сьогодні фіскальний чек є єдиним розрахунковим документом, який гарантує захист споживача при виникненні різноманітних ситуацій при купівлі товарів або надані послуг, а саме:

- захист при порушенні прав споживачів;

- надання гарантії;

 -обмін або повернення товару;

- безоплатне усунення недоліків.

 Також наявність фіскального чеку є підтвердженням офіційного походження товару, що оберігає споживача від купівлі контрабандних та фальсифікованих товарів.

ДПС завжди вдячна сумлінним громадянам за своєчасну реакцію на можливі порушення, що вчиняються несумлінними платниками податків при проведенні ними розрахункових операцій, адже під час війни для країни важлива кожна сплачена до бюджету гривня.