Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам Вінниччини підтвердили до відшкодування 144,3 млн грн ПДВ

опубліковано 13 травня 2024 о 08:31

Управління податкового аудиту ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що впродовж січня-квітня 2024 року фахівцями підрозділу здійснено 31 документальних позапланових перевірок з питань підтвердження заявлених сум бюджетного відшкодування, по яких сума заявлена до бюджетного відшкодування становить 154,33 млн грн. За результатами проведених перевірок підтверджено суму бюджетного відшкодування у розмірі 144,3 млн грн, що становить 93,55 % від заявленої суми бюджетного відшкодування.

При проведенні документальних позапланових перевірок з питань підтвердження заявлених сум бюджетного відшкодування найчастіше виявляються такі порушення:

- невірне заповнення податкової декларації з ПДВ та додатків 2, 3, 4 до неї;

- не підтвердження податкового кредиту первинними документами, при наявності реєстрації податкової накладної в ЄРПН відсутні будь які первинні документи які підтверджують господарську діяльність;

- невірне застосування ставок податку на додану вартість;

- невірно зазначено номенклатуру товарів/послуг та код УКТ ЗЕД;

- діяльність спрямована на надання податкової вигоди третім особам;

- включення до складу податкового кредит вартості товарів/послуг, що використані не в господарській діяльності.

За період з 01.01.2024 по 30.04.2024 року ГУ ДПС у Вінницькій області: 

- упереджено суму бюджетного відшкодування на 740,5 тис. грн. Та застосовано штрафних (фінансових) санкцій на 216,1 тис. грн.

- зменшено суму заявлену до бюджетного відшкодування на 9 463,2 тис. грн;

- зменшено залишок від`ємного значення що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду на 5 213,2 тис. грн.

У підрозділі нагадують, що беззв'язковою умовою в ході документальних позапланових перевірок з питань бюджетного відшкодування є проведення згідно з п. 20.1.9 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки. У разі відмови платника податків застосовуються заходи, передбачені статтею 94 Податкового кодексу України, а саме: накладення адміністративного арешту на майно платника податків, та відмова у отримані бюджетного відшкодування.