Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо проведення чергової кампанії декларування за 2023 рік

опубліковано 18 березня 2024 о 14:41

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Вінницькій області з метою успішного проходження чергового етапу декларування нагадує, що 01.01.2023 стартувала кампанія декларування за 2023 рік, яка триватиме до 31.03.2024 (включно).

Відтак особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зазначені у пункті 1, підпунктах "а", "в" - "ґ" пункту 2 частини першої статті 3 (суб'єкти декларування) Закону України “Про запобігання корупції” (далі - Закон), зобов'язані подати відповідні декларації у строки, встановлені частинами першою-третьою статті 45 Закону.

Слід зазначити, що Законом передбачено чотири типи декларацій суб'єкта декларування , зокрема:

1. Щорічна (до 01 квітня за минулий рік).

2. При звільненні (протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності за період, не охоплений раніше поданими деклараціями).

3. Щорічна після звільнення (до 1 квітня наступного року після року припинення діяльності - за минулий рік).

4. Кандидата на посаду (до призначення або обрання на відповідну посаду).

Упродовж 30 днів після подання декларації суб'єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

Також, необхідно зазначити, що у разі відкриття суб'єктом декларування або членом його сім'ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб'єкт декларування зобов'язаний у двадцятиденний строк письмово повідомити про це Національне агентство у встановленому ним порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.

Крім того, слід звернути увагу на те, що особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єкти декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, у разі суттєвої зміни у майновому стані, зобов'язані подати до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - НАЗК) повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року). 

Для зручності декларантів НАЗК створило розділ “Підготуватися до декларування”, у якому зібрано всі актуальні матеріали на тему декларування, зокрема:

- як підготуватися до подачі декларації? Пам'ятка для новачків на держслужбі та кандидатів на посади;

- що таке декларування та навіщо потрібно? Короткий та ємний гайд для нових категорій декларантів;

- кому потрібно подавати декларації за 2023 звітний період?

Кнопку “Підготуватися до декларування” можливо знайти у верхньому правому куті на головній сторінці офіційного сайту Національного агентства.

З детальними роз'ясненнями НАЗК, які постійно оновлюються щодо порядку декларування та заповнення окремих розділів декларації ви можете ознайомитися на інформаційному ресурсі “База знань” в розділі “Декларування”, відсканувавши QR-код: