Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про строки забезпечення здійснення безготівкових розрахунків за продані товари чи надані послуги

опубліковано 19 жовтня 2022 о 12:00

Управління податкового аудиту ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що Кабінет Міністрів України Постановою від 29 липня 2022 року №894 установив строки, до настання яких торговці (у тому числі з використання електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), зокрема:

1) з 1 січня 2023 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4);

2) з 1 січня 2024 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4);

3) з 1 січня 2025 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше, ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4);

4) з 1 січня 2026 року – торговці – фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

У зв’язку із прийняттям зазначеної вище постанови, постанова КМУ від 29 вересня 2010 року №878 втрачає чинність з 01.01.2023 року.

Станом на сьогодні суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використання електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги) у населених пунктах з чисельністю населення від 25 до 100 тис. осіб. Зокрема, на території Вінницької області такими населеними пунктами є м. Вінниця, м. Гайсин, м. Жмеринка, м. Могилів-Подільський, м. Хмільник.

За 9 місяців 2022 року працівниками ГУ ДПС у Вінницькій області проведено 1038 фактичних перевірок перевірок СГ, за результатами яких винесено 75 постанов про адміністративне правопорушення на загальну суму 248,3 тис.грн.

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що за недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів передбачено адміністративну відповідальність та накладення штрафу від 1700 грн. до 3400 грн. За повторне порушення, вчинене протягом року, штраф накладається у розмірі від 8500 грн. до 17000 грн.