Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Жмеринщині, у податковій службі відбулась зустріч з фермерами

, опубліковано 10 вересня 2021 о 11:39

Одним із основних джерел наповнення місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. Сплачуючи його, наші платники податків дбають про добробут територіальних громад та виконують свій конституційний обов’язок перед державою.

В Головному управлінні ДПС у Вінницькій області відбулась зустріч податківців з керівником сільськогосподарського підприємства області щодо сплати ним в повному обсязі податків і зборів, легалізації найманої праці.

Як зазначила начальник Жмеринського відділу камаральних перевірок Оксана Кузевич метою таких зустрічей є детінізація агропромислового ринку. Також, в ході зустрічі обговорено питання оформлення земельних ділянок громадянами, оподаткування виплат членам фермерських господарств та оподаткування орендної плати за використання земельних ділянок (паїв). Також наголошено на необхідності забезпечення сплати ПДФО з паїв у повному обсязі.

Згідно з пп. 170.1.1 ст. 170 ПКУ податковим агентом платника ПДФО – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду  земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар. При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Водночас відповідно до пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) ПДФО до бюджету, є платник ПДФО – орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує ПДФО до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) (пп. «а» пп. 170.1.5 ст. 170 ПКУ).

Також учасники зустрічі з’ясували окремі питання щодо взаємодії між територіальними громадами, підприємствами та податковою службою у напрямку отримання інформації про укладені договори оренди землі, зміни власників земельних ділянок тощо.

Окремим питанням зустрічі було одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами активів, з яких раніше не сплачувались податки.

Серед іншого Оксана Кузевіч поінформувала присутніх про процедуру податкової амністії. Детально зупинилась на активах, які можна буде задекларувати,, на платниках, які можуть скористатись одноразовим декларуванням і на тих, хто не зможе цього зробити, на ставках одноразового збору на строках його сплати, на тривалості деклараційного процесу тощо.