Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шаргородська ДПІ нагадує про податкові правила воєнного часу - ЗУ №2120-ІХ

опубліковано 19 вересня 2022 о 17:38

Шаргородська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує про податкові правила воєнного часу, запроваджені Законом України від 15 березня 2022 року №2120-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" запроваджує суттєві податкові послаблення для бізнесу на період воєнного стану, покликані відновити ділову активність та зберегти економіку України в умовах збройної агресії російської федерації.

Основні зміни, передбачені Законом:

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

1. Ліміт річного доходу для платників єдиного податку третьої групи збільшено до 10 млрд гривень.

З 01 квітня 2022 року фізичні особи-підприємці та юридичні особи, річний обсяг доходу яких не перевищує 10 млрд грн, мають право сплачувати єдиний податок на таких умовах:

- ставка єдиного податку - 2 % доходу;

- звільнення від сплати ПДФО, податку на прибуток підприємств, ПДВ та інших платежів;

- без обмежень щодо кількості працівників;

- здійснення будь-яких видів діяльності (окрім азартних ігор, обміну іноземної валюти, виробництва і обігу підакцизних товарів, видобутку і продажу корисних копалин, страхової та фінансової діяльності, діяльності нерезидентів).

Для сплати єдиного податку за ставкою 2 % слід не пізніше 31 березня 2022 року подати заяву за встановленою формою.

Єдиний податок сплачується протягом 15 днів після закінчення календарного місяця.

Кабінет Міністрів України може визначити особливості нарахування та сплати єдиного податку.

Податковий (звітний) період – календарний квартал.

З першого числа місяця після припинення або скасування воєнного стану право на сплату єдиного податку за ставкою 2 % втрачається автоматично.

2. З 01 квітня 2022 року платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок (декларація за період несплати не подається).

Користуйтеся консультацією: Державна допомога бізнесу під час війни

ПДФО

1. Звільняється від оподаткування благодійна допомога, виплачена:

- учасникам бойових дій;

- іншим фізичним особам, які безпосередньо беруть (брали) участь у відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації;

- фізичним особам, які проживають (проживали) на території бойових дій або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з бойовими діями;

- фізичним особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації.

2. Податкова знижка за 2022 рік включає суму коштів або вартість майна, переданих неприбутковим організаціям, у розмірі до 16 % суми річного оподатковуваного доходу.

3. Фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, можуть включити до складу витрат за 2022 рік суму коштів та вартість майна, переданих Збройним силам України, силам територіальної оборони чи іншим військовим формуванням для потреб оборони України, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я, а також кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України.

Згадайте новину: Як перейти або особливості застосування єдиного податку третьої групи за ставкою 2% для платників ПДВ

ПДВ

1. Звільняються від оподаткування операції з товарами (послугами), які:

- знищені внаслідок дії форс-мажорних обставин під час воєнного стану;

- передані в державну чи комунальну власність;

- передані Збройним силам України, силам територіальної оборони чи іншим військовим формуванням для потреб оборони України, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я.

2. Звільняються від оподаткування операції з імпорту та постачання на митній території України товарів оборонного призначення, спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів тощо), а також лікарських засобів і медичних виробів для потреб оборони України.

3. Дозволяється формування податкового кредиту без реєстрації податкових накладних на підставі наявних первинних (розрахункових) документів (з обов’язковою реєстрацією податкових накладних та уточненням розрахунку податкового кредиту протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану).

4. Пеня за несвоєчасне бюджетне відшкодування ПДВ в період воєнного стану не нараховується.

Згадайте новину: З 17 березня за відмову приймати картки – штраф 3400 грн

АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК

1. Звільняються від оподаткування операції з пальним та іншими підакцизними товарами, які:

- примусово відчужені або вилучені для потреб держави без компенсації їх вартості;

- передані Збройним Силам України, силам територіальної оборони чи іншим військовим формуванням для потреб оборони України, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я без компенсації їх вартості;

- надані як гуманітарна допомога.

2. Дозволено імпорт тютюнових виробів з марками акцизного податку, надрукованими за межами України (у разі повідомлення ДПС України про відсутність можливості продажу марок акцизного податку імпортерам тютюнових виробів).

Згадайте новину: Пільги по сплаті податків мобілізованими підприємцями (ФОП)

ПАЛЬНЕ ТА НАФТОПРОДУКТИ

1. Зменшено ставки ПДВ та акцизного податку:

- 7 % ПДВ та 0 % акцизного податку – для операцій з постачання на митній території України та імпорту бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу;

- 7 % ПДВ – для операцій з постачання на митній території України та імпорту нафти та нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів).

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ

1. З 01 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком припинення або скасування воєнного стану, звільнені від оподаткування платою за землю земельні ділянки (земельні частки (паї), що:

- розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;

- розташовані на тимчасово окупованих територіях;

- визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

МІНІМАЛЬНЕ ПОДАТКОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

1. За 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що:

- розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;

- розташовані на тимчасово окупованих територіях;

- визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Згадайте новину: Сплата податків та подання звітності під час воєнного стану

ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК

1. За 2022 податковий (звітний) рік, не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єкти оподаткування, що розташовані на:

- територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;

- тимчасово окупованих територіях.

Перелік таких територій буде визначено Кабінетом Міністрів України.

ЄСВ

1. З 01 березня 2022 року та до спливу 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану звільняються від сплати ЄСВ за себе:

- фізичні особи-підприємці;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

- члени фермерських господарств.

Розрахунок ЄСВ в податковій звітності за цей період не заповнюється.

2. Під час періоду загальної мобілізації платники єдиного податку мають право не сплачувати ЄСВ за працівників, призваних на військову службу до Збройних Сил України.

ЄСВ за мобілізованих працівників сплачується за рахунок державного бюджету.

3. Протягом воєнного стану та 3 місяців після його припинення або скасування:

- штрафні санкції за порушення законодавства про ЄСВ не застосовуються;

- пеня на суму недоїмки не нараховується, а нарахована пеня - підлягає списанню;

- заборонені документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

НЕПРИБУТКОВІ ОРГАНІЗАЦІЇ

1. Неприбутковим організаціям дозволено передавати майно, надавати послуги, використовувати доходи (прибутки) для фінансування видатків, що не пов’язані з реалізацією статутних цілей і завдань, за умови спрямування майна (послуг, коштів) Збройним Силам України, силам територіальної оборони чи іншим військовим формуванням для потреб оборони України, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я або на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України.

ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ

1. Зупиняється дія мораторію на податкові перевірки, запровадженого на початку карантину (березень 2020 року).

2. У період воєнного стану допускаються:

- камеральні перевірки з питань підтвердження законності бюджетного відшкодування ПДВ;

- фактичні перевірки.

3. Запроваджуються фактичні перевірки з питань забезпечення платниками податків можливості проведення розрахунків з використанням електронних платіжних засобів (платіжних карток та мобільних платіжних застосунків).

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

1. Шкода, заподіяна бездіяльністю контролюючих органів, їх посадових (службових) осіб, зумовлена дією воєнного стану, не відшкодовується.

ЕЛЕКТРОННИЙ КАБІНЕТ

1. Приймання електронних документів від платників податків здійснюється тільки в робочі дні з 8.00 до 18.00 год.

 

 

СТРОКИ

1. На період воєнного стану зупиняється перебіг строків, встановлених податковим та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

2. Дозволено банкам та іншим фінансовим установам проводити видаткові операції на рахунку клієнта без отримання від контролюючого органу підтвердження про взяття рахунку на облік.

ЛІЦЕНЗІЇ

1. До припинення або скасування воєнного стану продовжується строк дії ліцензій, за якими не сплачено черговий платіж та/або закінчився строк дії, щодо права на провадження господарської діяльності з:

- виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

- виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Сплата чергових платежів або продовження строку дії ліцензії мають бути забезпечені протягом 30 днів після припинення або скасування воєнного стану.

РРО

1. Відновлюється застосування санкцій за порушення порядку використання РРО у разі продажу підакцизних товарів.