Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Вінницькій ДПІ платникам допомагають розібратися з особливостями застосування РРО

опубліковано 24 січня 2023 о 14:08

У зв’язку з  розширенням з 1  січня 2022 року кола платників, які зобов’язані при здійсненні готівкових розрахунків застосовувати реєстратори розрахункових операцій,  працівники Центру обслуговування платників податків  Вінницької ДПІ   ГУ ДПС у Вінницькій області на постійній основі  щоденно  продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу та надавати практичну допомогу   СПД з цього питання.

Нагадаємо, що  з  2022 року зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки незалежно від обраного виду діяльності.

При цьому, можуть не застосовувати РРО лише  платники єдиного податку  1 групи та за певних умов спрощенці інших груп, які здійснюють діяльність на території сіл. Зокрема, підприємці платники єдиного податку, що провадять роздрібну торгівлю на території села мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, крім випадків: роздрібної торгівлі в торгівельних об’єктах, в яких здійснюється також  торгівля підакцизними  товарами,  дистанційної торгівлі, зокрема, торгівлі через Інтернет та  прийняття рішень сільськими  радами та радами ОТГ  про обов’язкове  застосування на  території  села РРО/ПРРО.   

Так, в залі № 3 ЦОП проводяться  тренінги щодо застосування програмних РРО, як більш прогресивних, сучасних і доступних.  Платників навчають  правильно здійснювати реєстрацію  РРО/ПРРО в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків» подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО, а також здійснити  реєстрацію  касирів, відкривати та закривати зміну, формувати Z-звіти.  

Одночасно платники  мають можливість отримати  консультації з питань реєстрації  та ведення  книг обліку розрахункових операцій (КОРО),  відповідальності за незастосування   РРО/ПРРО та порушення правил здійснення  готівкових розрахунків.   

Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області