Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Вінницькій ДПІ під час  «гарячої» лінії говорили про актуальні новації податкового законодавства

опубліковано 21 лютого 2023 о 15:24

Черговий сеанс «гарячої» телефонної лінії відбувся у Вінницькій ДПІ. Цього разу на питання платників відповідав начальник Вінницького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління  податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області Олександр Лучицький.  

Найбільша кількість питань стосувалася визначення та розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для суб’єктів господарювання та фізичних осіб, оскільки у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть МПЗ за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення.  

Так, додзвонювачі цікавилися: хто має сплачувати МПЗ, з яких земельних ділянок МПЗ не сплачується, як розраховується МПЗ та як визначити суми сплачених податків та суми витрат, які повинні бути враховані при обчисленні МПЗ, тощо.  

Відповідаючи на запитання посадовець  акцентував  увагу на тому, що у 2023 році підприємці та юридичні особи, які мають у власності або в оренді сільськогосподарські угіддя, зобов’язані визначити мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік та подати нові форми податкової звітності за податковий період (звітний) рік разом з додатком – розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. А  громадянам МПЗ нараховуватиме податкова служба.  

Користуючись нагодою  Олександр Лучицький також інформував платників  про  проведення до 1 травня кампанії декларування доходів громадян та можливість до 1 березня, в рамках податкової амністії, легалізувати активи, одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування чи отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області