Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівники Крижопільської ДПІ розповіли, де та як платники можуть дізнатися про суми отриманих доходів

, опубліковано 28 березня 2023 о 16:26

Крижопільською ДПІ проведено зустріч з платниками податків та надано роз’яснення щодо отримання інформації про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за період до/з 1998 року. Зокрема, поінформовано, що відомості про доходи фізичних осіб накопичуються у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, починаючи з 1998 року. Тобто, платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску, зобов’язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, з розбивкою по місяцях звітного кварталу. Відтак ДПС України, відповідно до абзацу першого п. 70.1 ст. 70 ПКУ, формує та веде Державний реєстр. При цьому, до інформаційної бази Державного реєстру включаються, такі дані про фізичних осіб:
     джерела отримання доходів;
     об’єкти оподаткування;
     сума нарахованих та/або отриманих доходів;
     сума нарахованих та/або сплачених податків; 

інформація про податкову знижку та податкові пільги платника податків;
унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі на підставі даних розпорядника такого реєстру, наданих у порядку інформаційної взаємодії відповідно до законодавства.
Разом з тим, фізична особа – платник податків має право на одержання будь-яких відомостей про себе, що містяться у базі персональних даних Державного реєстру. Тобто, фізична особа, яка зареєстрована у Державному реєстрі чи в окремому реєстрі Державного реєстру, може отримати відомості про себе, наявні у Державному реєстрі.
Для цього така особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, подає документ, що посвідчує особу, та заяву щодо отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за встановленою  формою. Звертаємо увагу, що фізична особа – платник податків може отримати відомості з Державного реєстру про суми нарахованих та/або отриманих доходів та суми нарахованих та/або сплачених податків з 1998 року. До 1998 року чинним на той час законодавством не було передбачено подання до державних податкових інспекцій відомостей про нараховані та виплачені суми фізичним особам доходів і суми утриманих з них податків. Відтак, за інформацією про доходи фізичних осіб за період до 1998 року, в зв’язку з відсутністю зазначених даних в органах ДПС, пропонуємо звернутися до податкового агента (юридичної особи або фізичної особи – підприємця), який виплачував доходи фізичним особам, а у разі його ліквідації – до державного архіву області (міста).