Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час відвідування ЦОП фахівці Хмільницької ДПІ інформують платників про зміни податкового законодавства та застосування РРО

опубліковано 14 вересня 2023 о 16:48

Днями начальник Хмільницької ДНІ Головного управління ДПС у Вінницькій області Леонід Раденький поінформував платника єдиного податку, який здійснює торгівлю в сільській місцевості, щодо застосовування реєстратора розрахункових операцій.

Зокрема посадовець зазначив, що під час торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів), що здійснюється фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Але їм все одно потрібно вести розрахункову книжку з квитанціями та книгу обліку розрахункових операцій.

Однак є кілька умов, які передбачають, що навіть для ФОПів, які займаються роздрібною торгівлею на території села, все одно потрібні касові апарати, зокрема:

- роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також торгують підакцизними товарами;

- ця ж фізична особа-підприємець також займається дистанційною торгівлею, зокрема через інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад ухвалені рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО.

Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджено наказом Мінфіну № 547 від 14.06.2016, зі змінами і доповненнями.

Реєстрація книг обліку розрахункових операцій здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків.

Для реєстрації першої та наступних книг обліку розрахункових операцій на господарську одиницю в контролюючому органі суб'єкт господарювання або представник суб'єкта господарювання подає:

- заяву про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки за формою N 1 -КОРО;

- книгу обліку розрахункових операцій на господарську одиницю.