Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ви запитували - Гайсинська ДПІ відповіла

опубліковано 18 вересня 2023 о 14:43

Працівниками Гайсинської ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області надано роз’яснення - чи потрібно інтернет-магазину застосовувати реєстратор розрахункових операцій? 

 Використання РРО в інтернет - магазинах залежить від того, у якій формі проводяться грошові операції: безготівковій чи готівковій. 

Коли покупці розраховуються за товар з використанням  будь-якого  сервісу онлайн - оплати  то  цей розрахунок не вважається безготівковим, а значить застосування реєстратора розрахункових операцій чи програмного реєстратора розрахункових операцій є обов’язковим.  Це ж стосується і звичайних переводів на номер платіжної картки з іншої картки. Крім того, без РРО/ПРРО не обійтись, якщо у інтернет - магазину є кур’єрська служба, яка передає товар та приймає оплату.

Інтернет - магазин не зобов’язаний використовувати РРО чи ПРРО, коли грошові операції проводяться лише у безготівковій формі:

- товар оплачується переводом з розрахункового рахунку покупця на розрахунковий рахунок інтернет - магазину. Наприклад, оплата через номер IBAN;

- товар оплачується через касу банку, переводом на розрахунковий рахунок магазину. Незважаючи на використання готівки, така операція вважається безготівковою;

- товар оплачується через банківський термінал самообслуговування. 

Якщо інтернет - магазин займається продажем товарів або послуг, які передаються покупцю через інтернет, РРО не застосовується. Це можуть бути послуги зі створення дизайну, продаж програм або додатків тощо. Але якщо  створити наприклад  макет банеру, а потім роздрукувати його та передати покупцю - РРО вже знадобиться.

В усіх інших випадках, коли розрахункові операції не вважаються безготівковими, РРО/ПРРО обов’язкове.

Гайсинська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області.