Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» для СПД у Вінницькій ДПІ

опубліковано 29 січня 2024 о 11:37

Черговий сеанс телефонної «гарячої лінії» у Вінницькій ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області  провела начальник відділу з надання адміністративних  та інших послуг Ірина Пульнікова.

Під час спілкування  посадовець  інформувала платників  про окремі законодавчі зміни в оподаткуванні фізичних осіб – підприємців у 2024 році.     

Зокрема, про  збільшення   у 2024 році  розміру прожиткового мінімуму  та мінімальної заробітної плати  та, відповідно,  збільшення лімітів доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування та збільшення ставок  ЄП  та ЄСВ. 

Так, обсяг доходу, який є граничною межею доходу ФОП у 2024 році складає: для 1 групи – 1 185 700 грн. (167 розмірів мінімальної заробітної плати); для 2 групи – 5 921 400 грн. (834 розмірів мінімальної заробітної плати); для 3 групи – 8285 700 грн. (1167 розмірів мінімальної заробітної плати). А максимальний місячний розмір єдиного податку  у 2024 році для ФОП – платників єдиного податку першої групи становить 302,80 грн, для платників єдиного податку другої групи – 1420,0 гривень.  Розміри ЄСВ у 2024 році будуть такими: мінімальний ЄСВ – 1562 грн. за місяць та максимальний  – 23430 грн. за місяць. 

Також, Ірина Пульникова роз’яснила порядок дій  платника у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу кожної групи єдиного податку, обов’язок  оподаткування  суми перевищення  за ставкою  єдиного податку у розмірі 15 відсотків та терміни сплати  ЄП. Акцентувала увага на  інших причинах, коли платник ЄП має перейти на загальну систему оподаткування  та термінах такого переходу. 

Під час телефонної розмови посадовець  також нагадувала  додзвонювачам про обов’язкове застосування РРО/ПРРО суб’єктами підприємництва та застосування фінансових санкцій у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи.

На питання щодо ведення обліку податківець  роз’яснила, що платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. А ФОП – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення та ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння  ведуть облік товарних запасів згідно з вимогами  Порядку № 496.

Користуючись нагодою, Ірина Пульнікова нагадувала  платникам про електронні сервіси ДПС та мобільний застосунок «Моя податкова». Застосунок можна завантажити на телефон як на платформі Android, так і IOS. «Моя податкова» – простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян, а також сплати податків з використанням платіжних систем, який можна завантажити також на телефон.

Платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили.

Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області