Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як зареєструвати ПРРО обговорювали у Погребищенській ДПІ

опубліковано 23 лютого 2024 о 15:26

Днями головний державний інспектор Погребищенської ДПІ Оксана Гавриш поінформувала платників щодо того, як підготуватися до реєстрації ПРРО.

Так, перш ніж реєструвати ПРРО, потрібно підготувати дані, які потрібно буде вказати під час реєстрації:

актуальну адресу електронної пошти і номер телефону;

адресу місця ведення підприємницької діяльності. Це може бути адреса власного чи орендованого приміщення або адреса реєстрації ФОП;

назву магазину, торгової точки, іншого об’єкту торгівлі або надання послуг;

електронний підпис підприємця чи керівника підприємства для підписання електронних заявок;

електронний підпис касира або печатку підприємства для кожного ПРРО окремо.

Крок 1. Отримайте кваліфікований електронний підпис (КЕП)

Перед тим, як зареєструвати ПРРО, слід отримати КЕП у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Для реєстрації можна використовувати КЕП юридичної, фізичної особи або електронний підпис ФОПа.

Для користувачів програмного РРО «Вчасно.Каса» найзручніше і найвигідніше отримати кваліфікований електронний підпис «Вчасно.КЕП». Це хмарне рішення з високим рівнем захисту даних, що дозволяє видавати чеки з комп’ютера або мобільних пристроїв.

Під час роботи з програмним РРО один ключ КЕП застосовується лише на одній відкритій зміні. Якщо з одним програмним реєстратором працює кілька касирів, можна використовувати електронну печатку. Однак пароль від неї повинен зберігатися у одної уповноваженої особи, щоб не допустити компрометації печатки. Якщо ви реєструєте кілька ПРРО, для кожної з них потрібна окрема електронна печатка.

Крок 2. Зареєструйте точку продажів у податковій службі

ВІдповідно до п. 63.3. Податкового кодексу України, підприємець, який хоче зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в податковій службі. Тож в електронному кабінеті платника податків потрібно подати інформацію про об’єкти 

торгівлі або надання послуг, в яких буде застосовуватись ПРРО. Для цього підприємець заповнює форму 20-ОПП.

Крок 3. Зареєструйте ПРРО в електронному кабінеті платника податків

Порядок реєстрації ПРРО визначений у наказі Мінфіну № 317 від 23.06.2020. Перш за все в електронному кабінеті платника податків потрібно подати заяву на реєстрацію програмного реєстратора за формою 1-ПРРО.

Форму 1-ПРРО обробляє сервер податкової служби і присвоює програмному реєстратору фіскальний номер. Він зберігається в базі даних ДПС протягом усього часу, поки ПРРО видає чеки, і не змінюється у випадку перереєстрації.

Якщо реєстрація проходить успішно, ви отримаєте квитанцію з повідомленням про обробку заяви. В другій квитанції вказується фіскальний номер ПРРО. Якщо в формі подані неправильні або недостатні дані, слід подати заяву за формою 1-ПРРО повторно.