Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Погребищенській ДПІ нагадали, як ФОПам правильно закрити підприємницьку діяльність

опубліковано 10 червня 2024 о 11:30

В Погребищенській ДПІ  нагадали, як ФОПам правильно закрити підприємницьку діяльність

 

В Погребищенській ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області нагадали  платникам як правильно закрити підприємницьку діяльність. Для цього необхідно зробити декілька кроків. Зокрема:

1) зняття з обліку в Держреєстрі: для цього підприємцеві потрібно подати державному реєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за формою 12. При собі потрібно мати документ, який посвідчує особу (паспорт громадянина України/тимчасове посвідчення громадянина України або ін..). Відповідно до ст..26 Закону, державний реєстратор протягом 24 годин після прийняття документів, поданих для реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, зобов’язаний внести відомості в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Також, реєстратор надає цю інформацію до податкової, органів статистики, Пенсійного фонду. 

2) зняття з обліку в ДПС, Державній службі статистики та Пенсійному фонді: в день внесення в ЄДР відомостей про припинення підприємницького статусу ФОП держреєстратор передає їх в ДПС, Державну службу статистики та Пенсійний фонд. Датою зняття з обліку ФОП вважається день отримання даних про держреєстрацію припинення ним підприємницької діяльності. Зазначимо, що державна реєстрація закриття ФОП не знімає зобов’язань, які виникли у зв’язку з веденням підприємницької діяльності. 

Фактично ФОП все ще перебуває в органах ДПС на обліку як платник податків, що отримав прибуток від підприємницької діяльності. Це означає, що в разі закриття ФОП потрібно: 

- подати передбачену законодавством звітність (ліквідаційну); 

- сплатити необхідні податки та збори (зобов’язання, які передбачені звітним періодом, і ті, що виникли раніше, але не були погашені вчасно). 

Звертаємо увагу, що окремою підставою для проведення документальної позапланової перевірки платника податків є розпочата процедура припинення підприємницької діяльності ФОП (пп.78.1.7 ст. 78 Податкового кодексу України). 

3)закриття рахунків в банках: ФОП потрібно закрити наявні підприємницькі рахунки шляхом подачі відповідної заяви до відділення банку (п.4.4. Правил відкриття рахунків). 

Також, необхідно подати до органу ДПС Звіту за формою № 20-ОПП з інформацією про закриття об’єкта / об’єктів оподаткування (за їх наявності). Звіт подається протягом 10 робочих днів після його/їх (об’єктів) закриття. 

Важливо є і те, що підприємець заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням (форма 1 з відміткою про припинення ФОП). Цю форму можна подати в паперовому вигляді (при собі потрібно мати паспорт) або в електронному (подаються через портал «Дія»).