Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про механізм отримання реєстраційного номера облікової картки розповіли в Гайсинській ДПІ

опубліковано 13 червня 2024 о 14:54

Днями головний державний інспектор Гайсинської ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області Наталія Маценко роз’яснила платникам порядок отримання реєстраційного номера облікової картки, зокрема дитиною, яка народилася за межами митних кордонів України. Так, фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного податкового органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою №1ДР (додаток 2 Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 (далі – Положення № 822).

Облікові картки №1ДР малолітніх осіб, до 14 років, подаються одним із батьків за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Разом з обліковою карткою №1ДР (яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі) необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по-батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство).

У разі народження за кордоном дитини, батьки або один із батьків якої є громадянином України і постійно проживає на території України, прийняття рішення про оформлення набуття громадянства такою дитиною та її реєстрація громадянином України здійснюються територіальними органами Державної міграційної служби України за місцем проживання батьків або одного з них в Україні чи закордонними дипломатичними установами України в державі народження дитини.

Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, подається його засвідчений переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію.

Як правило, якщо батьки на момент народження дитини є громадянами України, то дитина автоматично отримує громадянство України, незалежно від місця її народження.