Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Іллінеччини отримують в ЦОПі відповіді на питання щодо оподаткування 

опубліковано 25 червня 2024 о 16:24

Відвідувачі Центру обслуговування платників Іллінецької ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області отримують кваліфіковані роз'яснення від провідних фахівців щодо застосування норм податкового законодавства.

Зокрема, податківці відповіли на питання Чи може ФО – громадянин України під час звернення до органу ДПС з метою подання заяв за формою №1ДР або №5ДР, а також під час видачі документа що засвідчує реєстрацію у ДРФО – платників податків, пред’являти через портал Дія е-документи що посвідчують особу (е-паспорт, е-свідоцтво про народження) та е-витяг про задеклароване місце проживання?

Так, може пред’являти цифрові документи, оскільки контролюючі органи мають технічну можливість підключати власну інформаційну систему до Порталу Дія та здійснювати валідацію і шерінг документів.
Фізична особа – платник податків незалежно від віку, для якої раніше не формувалася Облікова картка платника податків за формою № 1ДР  та яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків , зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу Облікову картку за формою № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації в ДРФО, та пред’явити документ, що посвідчує особу. У разі виникнення змін даних, які вносяться до ДРФО, а також необхідності отримання Картки платника податків, фізична особа – платник податків подає до контролюючого органу Заяву про внесення змін до Державного реєстру за формою № 5ДР 

Для заповнення Облікової картки за формою № 1ДР/Заяви за формою № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу (для громадян України – паспорт громадянина України). 
Фізична особа – платник податків може подавати дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі – реєстраційний номер), зокрема, як внесені до е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон, е-свідоцтва про народження, так і окремо, як електронну копію документа, що засвідчує реєстрацію такої особи в ДРФО засобами Порталу Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка Порталу Дія, за умови здійснення перевірки відповідності та підтвердження таких реєстраційних даних.
Таким чином, фізична особа – громадянин України при зверненні до центрів обслуговування платників (далі – ЦОП) за допомогою електронного пристрою (наприклад, смартфон), в якому встановлений мобільний додаток Портал Дія та активований електронний підпис, може отримати адміністративні послуги, пред’явивши цифрові документи (е-паспорт, е-свідоцтво про народження та е-витяг про задеклароване місце проживання) та надавши доступ до цих документів працівникам контролюючого органу.
Для валідації та шерінгу документів, тобто для перегляду/отримання/збереження/друку необхідно, щоб фізична особа, яка звернулась за отриманням адміністративної послуги до ЦОПу, згенерувала у мобільному додатку Портал Дія коди для перевірки. Коди не містять ніякої персональної інформації, є одноразовими і дійсними лише протягом 3 хвилин.
Фізичній особі в мобільний додаток Портал Дія, в порядку взаємодії сайтів Портал Дія та ДПС , буде надіслано повідомлення щодо згоди на передачу цифрової копії е-документа. Після чого особа має підтвердити передачу даних про себе до ДПС.
Посадові особи ЦОП, за згодою користувачів Порталу Дія, мають можливість роздрукувати електронну копію цифрового документа та надати адміністративні послуги на підставі роздрукованого е-документа.