Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування об'єктів спадщини нагадали громадянам Шаргородщини

опубліковано 19 липня 2024 о 16:00

Фахівці Шаргородської ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області в рамках кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2023 року, щодня надають консультації з тих чи інших питань. Цього тижня від суб`єктів декларування були звернення (є запит на інформацію) щодо особливостей оподаткування податком на доходи фізичних осіб об”єктів спадщини.

Відтак, у службі поінформували, що дохід отриманий платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регулюється ст.174 Податкового кодексу України (із змінами, далі - ПКУ).

 Оподаткування об”єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу платника.

Так, відповідно до п.п.174 п. 174.2 ст174 ПКУ об`єкти спадщини оподатковуються за нульовою ставкою зокрема, що успадковуються членами сімї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. За  ставкою 5 %, визначеною п.167.1 ст 167 ПКУ ,оподатковується вартість будь-якого об`єкта спадщини,що успадковується спадкоємцями, які не незазначені  у п.п.174.2.1 п.174.2 ст 174 ПКУ.

   Ставка 18% застосовується до будь якого обєкта спадщини,що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента,та для будь якого об`єкта спадщини ,що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця -резидента.

Фізичні особи,які отримали дохід у вигляді спадщини (подарунку),що оподатковується за нульовою ставкою податку,не зобов”язані включати вартість(суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного  оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, але  за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 

 5 %та 18 %, зобов`язані включати суму таких доходів до загального річного оподаткованого доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року до  01 травня 2024року. 

Нагадуємо, що подання звітності через електронні сервіси ДПC, зокрема “Електроний кабінет” не потребує встановлення додаткового програмного забезпечення та є одним з найбільш швидких, зручних та безпечних способів подачі звітності в умовах дії  воєнного стану.

Шаргородська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області