Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія – 2020. Що варто знати платникам

опубліковано 16 січня 2020 о 16:37

На Україні розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

У податкових органах області в першу чергу чекають на тих, хто зокрема отримував:

- доходи не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). Це, наприклад, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;  успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

- доходи від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До них відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;

- іноземні доходи.

Зауважимо, що цьогорічна деклараційна кампанія, як і зазвичай, триватиме з початку року упродовж 4-х місяців. Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30 квітня 2020 року.

При декларуванні доходів платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація). Він може зробити це особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;  подати засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Водночас нагадуємо, що відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, платники податків мають право задекларувати право на податкову знижку через подання Декларації до завершення року, а саме до 31.12.2020р.

Сектор комунікацій ГУ ДПС у Вінницькій області