Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року від боржників Вінниччини до бюджету надійшло 24,5 млн грн

, опубліковано 21 травня 2020 о 10:53

Протягом січня-квітня 2020 р. за рахунок вжиття заходів до підприємств – боржників, підрозділи погашення боргу Вінницької області забезпечили 24,5 млн грн надходжень до Зведеного бюджету. За словами в.о. начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Олега Мартинюка 19,1 млн грн із цієї суми надійшли, до державного бюджету, 5,4 млн грн – до місцевого бюджету.

Посадовець зауважує, що найбільше, при цьому, вдалось погасити заборгованість із  податку на додану вартість (15,6 млн грн),  плати за землю (1,4 млн грн) та податку на прибуток (1,3 млн грн).

У розрізі проведених задля погашення боргу заходів, за рахунок реалізації майна боржників (рухомого і нерухомого, цілісних майнових комплексів, майна банкрутів), упродовж 4-х місяців поточного ркоу. до бюджетів усіх рівнів спрямовано 1,6 млн грн.  На виконання рішень суду, в рахунок погашення податкового боргу, з банківських рахунків стягнуто 3,6 млн грн, а за виконавчими документами, через органи ДВС – 0,2 млн грн.

Олег Мартинюк додає, що на початок травня податковий борг до зведеного бюджету, з урахуванням боргу банкрутів, перевищив 1 млрд грн. При цьому заборгованість до держбюджету склала – 694,1 млн грн, до місцевих бюджетів  – 330,6 млн грн.

Щодо заборгованості з єдиного внеску, то за словами очільника податкової служби Вінниччини на 01.05.2020р він становить 297,6 млн грн, де  23,2 млн грн – це борг банкрутів.

Довідково: Процедура стягнення заборгованості з ЄСВ передбачена розділом VI “Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” затвердженої Наказом Міністерства Фінансів України від 20.04.2015р. № 449 (далі - Інструкція).

Відповідно до пункту 3 Інструкції, підставою формування та вручення Вимоги про сплату боргу (недоїмки) платнику являються дані інформаційної системи податкового  органу згідно, яких  сума боргу перевищує 10 грн.

Згідно пункту 5 Інструкції у разі, якщо платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів з дня надходження (отримання) вимоги про сплату боргу (недоїмки) не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом, не оскаржив  вимогу в судовому порядку  або не сплатив узгоджену в результаті оскарження суму боргу (недоїмки) (з дня отримання відповідного рішення податковго органу або суду) податковий орган протягом 10 робочих днів надсилає до органу ДВС узгоджену вимогу про сплату боргу (недоїмки).

Слід зауважити, що під час сплати єдиного внеску в обов’язковому порядку необхідно зазначати код сплати 140.

На відміну від податкового боргу, термін позовної давності для проведення списання заборгованості по єдиному внеску відсутній, та відповідно до пункту 9 Інструкції списанню підлягає борг в наступних випадках:

- в разі повної ліквідації юридичної особи;

- смерті фізичної особи, оголошення померлою, визнання її у судовому порядку безвісно відсутньою або недієздатною.


Сектор комунікацій ГУ ДПС у Вінницькій області