Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Змінено підстави для проведення документальних позапланових перевірок

опубліковано 24 червня 2020 о 13:49

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує платників податків, що ДПС України своїм листом від 29.05.2020 року №8495/7/99-00-05-08-01-07 вказала на основні зміни впроваджені Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві”.  

Законом України № 466 змінено підстави для проведення документальних позапланових перевірок. Встановлено, що неподання платником звітності для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням також буде слугувати підставою для проведення такої перевірки.

Достатньою  підставою для проведення перевірки слугуватиме і інформація від іноземних державних органів  отримана після проведення контролюючим органом документальної планової перевірки.

Позаплановій документальній перевірці підлягатимуть і нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік.   

Змінами до ст. 102 ПКУ передбачено, що строки давності для здійснення перевірок та донарахувань платежів до бюджету зупиняються на період, коли їх проведення неможливо у зв'язку з законодавчою або судовою забороною, недопуском до перевірки, відсутністю платника за місцезнаходженням, оскарженням ним протягом тривалого часу наказів на перевірку, втрати документів, тощо. На цей же ж період продовжуються також терміни зберігання документів.

Слід звернути увагу на зміну умов та порядку допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок. Зокрема, передбачено можливість допуску до перевірки за наявності не лише службового посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки, а і належним чином оформленого контролюючим органом документа, що засвідчує посадову особу.

ГУ ДПС у Вінницькій області