Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЄСВ в період карантину

опубліковано 30 липня 2020 о 11:03

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків порядок сплати ЄСВ в період карантину. Задля підтримки бізнесу, було прийнято два законодавчі документи в частині звільнення від сплати єдиного внеску. Це Закон України від 17.03.2020 р. № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19)» та Закон України від 13.05.2020 р. № 591-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Враховуючи норми даних законів, платники отримали звільнення від сплати ЄСВ. Проте таке звільнення обмежене періодами з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року. Звертаємо увагу, що звільнялися від сплати єдиного внеску у зазначений період лише самі суб’єкти господарювання - фізичні особи. Щодо сплати ЄСВ із нарахованих сум доходів найманим особам – то законодавчі документи не містять норм щодо їх звільнення від оподаткування. Отже, фізичні особи — підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, тимчасово звільнялися від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску лише за себе за період з 1 березня 2020 року по 31 травня 2020 року.

Слід пам’ятати, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Крім того, і надалі діє вимога щодо здійснення банками контролю платників єдиного внеску. Щодо термінів сплати єдиного внеску, то  фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Тобто, за ІІ-й квартал 2020 року сплатити єдиний внесок слід  було до 20 липня 2020 року. При цьому платник самостійно обчислює суму єдиного внеску, яка не може бути менше мінімального страхового внеску на місяць.

У випадку виникнення питань, рекомендуємо звертатися до Центрів з обслуговування платників. 

Сектор комунікацій ГУ ДПС у Вінницькій області