Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заповнення звітності з єдиного внеску за період карантину

опубліковано 16 листопада 2020 о 14:30

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам, що  адміністрування єдиного внеску регулюється Законом України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

В Законі прописано, що у випадку, коли платник єдиного внеску не отримав дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, він зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Разом з тим, тимчасово звільнялися  від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску фізичні особи - підприємці, в частині сум, що підлягали  нарахуванню, обчисленню та сплаті за періоди з 01 березня по 31 березня, з 01 квітня по 30 квітня 2020 року та з 01 травня по 31 травня 2020 року за себе. В такому випадку інформація про сплачені суми не зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску. Для цього у графі 3 таблиці 1 Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного (далі - Звіт) зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску. У графах 4 і 6 таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску (березень, квітень, травень) проставляються прочерки, а показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску, заповнюються на загальних підставах.

Проте платник мав право прийняти рішення про добровільну  сплату єдиного внеску за вказані періоди у розмірах та порядку, визначених Законом N 2464. У такому випадку, інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску.

Сектор пресслужби ГУ ДПС у Вінницькій області