Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У 2020 році судами задоволено майже половину позовів про стягнення податкового боргу

, опубліковано 26 лютого 2021 о 11:00

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків, що відповідно до норм Податкового кодексу України, у випадку невиконання платниками своїх обов’язків по своєчасній сплаті податків та зборів, контролюючий орган вживає відповідні заходи по стягненню заборгованості до бюджету. У 2020 році податковою службою області подано майже 700 позовів про стягнення податкового боргу з платників податків на суму майже 305 млн грн. З них задоволено 308 справ на суму більш як 142 млн грн. На розгляді перебуває ще 379 справ. До бюджету, в результаті вжитих заходів, вже надійшло майже 28 млн грн.

Нагадуємо, що Законом України від 4.12.2020 р № 1072 передбачено можливість відстрочити податковий борг. Відстроченню підлягає податковий борг платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень. Таке відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків - фізичної особи за його заявою. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням. У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного цим пунктом строку штрафні санкції і пеня, передбачені цим Кодексом, на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників. У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного цим пунктом строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами Податкового Кодексу.

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2021 року набрали чинності зміни до Податкового Кодексу України щодо удосконалення форми податкового повідомлення – рішення. Бланк  доповнено обов’язковим елементом – мотиваційною частиною, в якій контролюючий орган буде не тільки обґрунтовувати свою позицію, а також спростовувати аргументацію платника податків.

  Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»