Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Вінниччині упереджено 217 млн грн підозрілих фінансових операцій

, опубліковано 10 березня 2021 о 13:26

Працівниками відділу боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДПС у Вінницькій області впродовж 2020 року виявлено та направлено до аналогічного Департаменту ДПС України 263 повідомлення про підозрілі фінансові операції на суму 217 млн грн. Про це під час нещодавнього інтерв’ю журналісту Інтернет-видання «Медіарегіон» Миколі Бойку повідомив заступник начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Віктор Нижник.

Крім того, за словами посадовця, у 2020 році на адресу структурних підрозділів ГУ ДПС у Вінницькій області підготовлено та передано інформацію за 20-ма суб’єктами господарювання щодо ухилення ними від сплати податків за операціями з нерухомим майном, порушення порядку застосування спрощеної системи оподаткування, ухилення від сплати податку на прибуток, податку з доходів фізичних осіб за операціями з пов’язаними особами, тощо. Сума податкових ризиків, при цьому, склала 195,3 млн грн.

Також надано пропозиції по 10-ти суб’єктах господарювання щодо здійснення відносно них контрольно-перевірочних заходів шляхом включення їх до Плану-графіку проведення документальних перевірок та організації здійснення  документальних перевірок.  

Типовими порушеннями законодавства, що в подальшому призводять до легалізації коштів одержаних злочинним шляхом, виявлених в ході проведення аналітичних досліджень були: завищення вартості робіт (послуг), що фінансуються за рахунок бюджетних коштів; використання в господарській діяльності СГД з ознаками фіктивності; експортні операції з сільськогосподарською продукцією невідомого походження, яку неможливо відслідкувати по ланцюгу постачання та яка ймовірно придбана за готівкові кошти без оформлення відповідних документів.      

Віктор Нижник нагадав, що основними завданнями відділу боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом ГУ ДПС у Вінницькій області є участь у вдосконаленні та реалізації комплексної системи боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, організація роботи із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом і фінансування тероризму, а також виявлення фактів, що свідчать про це.

Відтак, упродовж 2020 року працівниками відділу складено та передано до правоохоронних органів 52 висновки аналітичних досліджень із сумою виявлених збитків 440 млн грн, що містять ознаки кримінальних правопорушень.