Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гарантії, які отримує особа, що добровільно задекларує і сплатить збір

, опубліковано 11 серпня 2021 о 13:58

Головне управління ДПС у Вінницькій області повідомляє, у рамках норм Закону України № 1542-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» декларант отримує певні гарантії від держави.

Насамперед, контролюючі органи не будуть перевіряти джерела отримання декларантом доходів, за рахунок яких було одержано/набуто задекларовані активи.

По-друге, декларант звільняється від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства та від обов’язку нарахування та сплати податків і зборів щодо доходів, за рахунок яких отримано задеклароване майно.

По-третє, до декларанта не можуть вживатися заходи забезпечення кримінального провадження та застосовуватися запобіжні заходи і вчинятися слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні у зв’язку з придбанням, створенням, одержанням, використанням задекларованих активів.

По-четверте, декларант не притягується до адміністративної відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, якщо такі правопорушення пов’язані з придбанням/створенням/одержанням чи використанням задекларованих активів.

Добровільна декларація підлягатиме камеральній перевірці протягом 60 календарних днів після її подання. У разі виявлення податковим органом помилок у декларації, декларанту доведеться подавати уточнюючу декларацію і доплатити суму збору у разі необхідності.

Для окремих випадків передбачено, навіть, сплату податку за ставкою 18%. Наприклад, якщо податковий орган не отримає документальне підтвердження щодо вартості задекларованих активів. А от у разі переплати збору, його зайва сума буде повертатися за правилами, вказаними у статті 43 ПКУ.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

Сектор інформаційної взаємодії