Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вінницькі податківці взяли участь у онлайн семінарі з питань одноразового добровільного декларування

, опубліковано 05 серпня 2021 о 11:48

Починаючи з 1 вересня 2021 року, упродовж року, громадяни України матимуть право легалізувати активи, з яких не були сплачені податки, задекларувавши їх у рамках норм закону про проведення одноразового добровільного декларування.

З метою ефективної імплементації закону, ДПС України повів онлайн семінар для працівників територіальних органів, участь у якому взяли фахівці Головного управління ДПС у Вінницькій області.

Звертаючись до присутніх очільник служби Євген Олейніков зазначив: «Наше з вами завдання полягає у двох речах. По-перше, реалізація закону має відбуватися у рамках виконання двох податкових функцій – сервісної та контролюючої. У частині сервісної функції потрібно зробити усе для того, щоб платники податків могли максимально скористатися можливостями закону. Роз’яснювальна робота має бути спрямована на те, щоб платник не залишився один на один зі своїми сумнівами, нерозуміннями. З іншого боку ми маємо чітко усвідомлювати, що будь-які амністії, звільнення від відповідальності завжди породжують чисельні питання: чи були для цього підстави, чи були дотримані процедури. І саме тут робота має бути організована так, щоб ми мали відповіді на всі питання, які виникатимуть».

Під час семінару роз’яснювалися основні норми та положення закону, прийняття декларації та інше.  Серед іншого було наголошено, що декларація підлягає лише камеральній перевірці, тобто на предмет наявності арифметичних та логічних помилок.  Проведення перевірок податківцями щодо джерела походження активів, набутих декларантом, заборонено. Також задекларована інформація не може бути використана при проведенні планових перевірок або як докази у кримінальних провадженнях тощо.

Також під час семінару були окреслені напрями інформаційно-розʼяснювальної роботи щодо інформування платників про можливості закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

Сектор інформаційної взаємодії