Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працюючі або постійно проживаючі за межами України громадяни, єдиний внесок можуть сплачувати добровільно

, опубліковано 25 листопада 2021 о 14:29

Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує, що громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (ст. 10 Закону України №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Нагадаємо, що платниками ЄВ є роботодавці – юридичні особи та ФОП, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань).

Щодо роботодавців, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП), то вони сплачують ЄВ за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Таким чином дохід, отриманий громадянином за межами України, не є базою нарахування ЄВ. Але українці, які працюють за кордоном, мають повне право на добровільну сплату ЄВ, у разі підписання ними договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»