Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обов’язкові реквізити первинних документів

, опубліковано 16 грудня 2021 о 15:12

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця є чистий оподатковуваний дохід. Тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого платника. При цьому, платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Звертаємо увагу, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені як у паперовій так і  в електронній формі. Разом з тим, встановлено обов’язковість наявності наступних реквізитів:

- назва документа (форми);

- дата складання;

- назва підприємства, від імені якого складено документ;

- зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції;

- посада осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

- особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Суб’єкти господарювання також можуть зазначати і додаткові реквізити. Зокрема: ідентифікаційний код суб’єкта господарювання з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, номер документа, підстава, для здійснення операцій, дані про документ що засвідчує особу – одержувача тощо. Слід пам’ятати, що вільні рядки в первинних документах підлягають обов’язковому прокреслюванню.