Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Подання Додатка 1 до декларації фізичною особою-підприємцем на спрощеній системі оподаткування

, опубліковано 17 грудня 2021 о 11:01

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (відповідно до частини шостої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", із змінами та доповненнями (далі - Закон N 2464).

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом N 2464. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку I - III груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року N 578 (далі - Декларація), додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску" (далі - Додаток 1).

У розд. 9 Додатка 1 в графі 2 в рядках у розрізі окремого календарного місяця звітного періоду відображаються суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у графі 4 розраховуються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку "Усього" графи 4 розд. 9 Додатка 1. Значення рядка "Усього" графи 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 "Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду" розд. VII Декларації.

Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку I - III груп за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону N 2464, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Враховуючи зазначене, фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку I - III груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Якщо роботодавцем у звітному періоді єдиний внесок нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв'язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв'язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі фізичні особи - підприємці зобов'язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.

Водночас за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 в паперовому вигляді проставляються прочерки, в електронному варіанті - поля залишаються незаповненими.