Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зареєструвати ПРРО-швидко та зручно!

, опубліковано 20 грудня 2021 о 11:46

Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі-РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі-ПРРО) регулюються Законом України від 06 липня 1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

У разі якщо суб’єкт господарювання  підпадає під дію вимог Закону № 265 та Податкового кодексу України, згідно з якими настає обов’язок застосовувати РРО та/або ПРРО, суб’єкт господарювання за власним вибором може обрати для проведення розрахунків за товари/послуги РРО або ПРРО.

 Закон № 265  передбачає РРО: 

 – у вигляді  технічного  пристрою/апарату( «класичний» РРО),

 – у вигляді певного  програмного забезпечення, яке може бути встановлено  на будь-який персональний комп’ютер або  гаджет ( «програмний» РРО).

На відміну від класичного, програмний РРО не має у собі вбудованого пристрою фіскальної пам’яті, тому що він передає напряму до бази фіскального сервера ДПС через Інтернет фіскальну інформацію по кожній операції. Таким чином, по суті  сервер ДПС виконує функцію фіскальної пам’яті ПРРО.

Продавець повинен на вимогу покупця надати документ із фіскальними даними по розрахунковій операції (фіскальний чек), який друкується класичним РРО на папері.

Закон № 265 як альтернативу паперовому варіанту передбачає надання програмним РРО QR-коду, за допомогою якого у покупця є можливість самостійно отримати фіскальний чек встановленої форми в електронному вигляді.

Перевагами використання ПРРО є: 

– миттєва реєстрація електронних чеків на сервері ДПС;

– видача покупцю електронних чеків у будь-якій формі (QR-код, Е-mail, СМС, Viber);

– автоматичне створення Z-звітів на підставі розрахункових підсумків;

– фіксування дати, часу та деталей розрахункової операції;

– безкоштовність (програмне рішення  ДПС)

Послідовність дій при реєстрації ПРРО

 Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на податковому обліку у контролюючому органі.

Для відповідальної особи, яка підписує (завіряє) фіскальний чек ПРРО (особисто ФОП або найманий працівник ФОП чи юридичної особи) , необхідно отримати кваліфікований електронний підпис.

Суб’єкт господарювання засобами електронного зв’язку, наприклад через Електронний кабінет платника, подає :

  1.повідомлення за ф.№ 20-ОПП з інформацією про господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО;

2.заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за  ф. № 1-ПРРО;

3. повiдомлення про надання iнформацiї щодо квалiфiкованих/удосконалених сертифiкатiв вiдкритих ключiв, якi застосовуються в ПРРО за ф. № 5-ПРРО.

ПРРО реєструється шляхом присвоєння фіскального номера, який зазначається у квитанції №1,  із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій.

 Дата формування фіскального номера ПРРО є датою його реєстрації. 

Де можливо отримати інформацію про програмне забезпечення?

ДПС забезпечує надання безкоштовного програмного рішення для використання суб'єктами господарювання ПРРО.

Відповідна інформація, в т.ч. інструкції щодо заповнення електронних документів для реєстрації  ПРРО та керівництво щодо  встановлення,  оприлюднюється  на  сайті ДПС України  за адресою: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Для отримання консультації з питань реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій звертайтеся за  телефоном (0432) 592354 (управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Вінницькій області).

Запрошуємо переглянути відео-інструкцію щодо реєстрації ПРРО в Електронному кабінеті платника за адресою https://vin.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/7363.html