Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для остаточної процедури ліквідації необхідно з'явитись до податкових органів та пройти документальну перевірку

опубліковано 23 лютого 2022 о 11:56

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує що на 01.01.2022 року загальна кількість платників  податків - фізичних осіб, які перебувають на обліку (стан 0) у податкових органах Вінницької області становить понад 68 тис, у станах  припинення (3,11 та 12) - близько 51 тис. Показник у станах припинення постійно знаходиться на рівні 50-ти тисяч, оскільки основною проблемою платників податків, яка існує при державній реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців є - їх неявка до податкових органів. Платники податків при поданні заяви до державного реєстратора на припинення підприємницької діяльності помилково вважають, що на даному етапі їх повністю та остаточно знято із обліку. Насправді ж для остаточної процедури завершення ліквідаційних заходів необхідно з'явитись до податкових органів та пройти документальну перевірку за період, який підлягає перевірці з урахуванням строків давності.

Слід зазначити, що відповідно до вимог наказу ДПС України від 15.09.2020 року №499 “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо організації роботи комісій з розгляду питань доцільності/недоцільності проведення перевірок фізичних осіб у зв'язку з припиненням платників та форми висновку доперевірочного аналізу щодо недоцільності проведення перевірки” із змінами та доповненнями та з метою впорядкування роботи по зняттю з обліку платників фізичних осіб, ГУ ДПС у Вінницькій області наказом від 08.09.2020 року №2992 “Про затвердження складу постійної комісії з оперативного вирішення питань щодо відпрацювання суб’єктів господарювання, якими прийнято рішення про припинення” створено комісію та її склад. За результатами якої підготовлено висновків про зняття з обліку платників податків - фізичних осіб за 2021 рік в кількості понад 7,5 тис., що дає можливість, як платникам податків так і податковим органам зберегти свій час та звести до нуля контакт одним із одним.

За січень-лютий 2022 року підготовлено близько 1 тис. вищевказаних висновків та проведено близько 250 документальних перевірок на ліквідацію.