Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До припинення або скасування воєнного стану проведення податкових перевірок, окрім фактичних, призупинено

, опубліковано 23 березня 2022 о 11:50

Головне управління ДПС у Вінницькій області повідомляє про запровадження мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період дії правового режиму воєнного стану, а також протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану. Відповідні зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) вніс Закон України від 03 березня 2022 року №2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану», опублікований 17.03.2022р.

У відповідності з цими змінами встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, зокрема: податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються (п. п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ); для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (п. п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Водночас нагадаємо, що Законом України від 03.03.2022 № 2118-IX було заборонено проводити податкові перевірки у період воєнного стану. Проте Законом №2120-IX у відповідну заборону внесено зміни, якими дозволено проводити камеральні перевірки  правильності бюджетного відшкодування, а також фактичні перевірки.

Тож фактичні перевірки виключені з переліку заборонених "карантинним мораторієм", дія якого призупинена до закінчення військового стану, і наразі контролюючі органи мають право проводити фактичні перевірки щодо забезпечення можливості здійснення клієнтами безготівкових розрахунків.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»