Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податок на прибуток та ПДВ можна замінити податком з обороту

, опубліковано 23 березня 2022 о 11:52

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що Верховна Рада України ухвалила Закон України від 15.03.2022 р. № 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" (далі – "Закон №2120-IX"), яким передбачено низку змін до податкового законодавства на період воєнного стану.

Зокрема кардинальні зміни торкнулися податку на прибуток та ПДВ, які можна замінити на  2-х відсотковий податок з обороту

Так званий "податок з обороту" є не що інше, як можливість юридичним та фізичним особам із річним оборотом до 10 мільярдів гривень перейти на третю групу спрощеної системи оподаткування. При цьому обмеження щодо кількості працівників не застосовуватимуться.

Утім, не зможуть скористатися "податком з обігу" організатори азартних ігор, валютні обмінники, виробники, експортери, імпортери та продавці підакцизної продукції, що видобувають і постачають корисні копалини, частину фінансових установ, а також відокремлені підрозділи неплатників єдиного податку та нерезиденти.

Відповідна можливість сплачувати єдиний податок діятиме з 1 квітня 2022 р. до припинення чи скасування військового стану на території України.

Для переходу на податок з обороту (спрощену систему оподаткування) достатньо буде подати до контролюючого органу за місцем реєстрації відповідну заяву до останнього числа місяця, що передує періоду переходу.

Ставка податку становитиме 2% доходу платника податків. Звітним періодом буде календарний квартал, за який подаватиметься звітність із зазначенням помісячного доходу. Щомісяця до 15 числа потрібно сплатити авансовий внесок за підсумками попереднього місяця. Розрахунок податкових зобов'язань за квартал проводитиметься з урахуванням сплачених авансів.

Анулювати реєстрацію платником ПДВ не потрібно. Платники єдиного податку третьої групи на період військового стану просто звільнятимуться від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Таким чином, зменшуючи податкове навантаження та податкове адміністрування, держава створює максимально сприятливі умови для українського бізнесу.