Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи будуть оподатковуватися кошти, отримані в рахунок погашення заборгованості: - по яким вже було визначено податкові зобов’язання та дохід (ПДВ обчислювалось за першою подією)? - по яким тільки визначено дохід (ПДВ обчислювалось за касовим методом)?

, опубліковано 21 квітня 2022 о 14:11

При визначенні податкових зобов’язань з податку на додану вартість діє правило «першої події». Тому, якщо за товари (послуги) отримано аванс або платником відвантажено товари (послуги) в період перебування на загальній системі оподаткування, така операція підлягає оподаткуванню податком на додану вартість в період її здійснення (отримання авансу, відвантаження товарів (послуг)) в загальному порядку.

Щодо доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу фізичної
 особи – підприємця, то у відповідності до підпункту 6 пункту 292.11 статті 292 глави 1 розділу XIV Кодексу до складу доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених Кодексом, вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу фізичної особи – підприємця.

Якщо відвантаження товарів здійснювалось в період застосування касового методу оподаткування ПДВ, то отримані кошти у період перебування платника податку на спрощеній системі оподаткування за такими операціями включатимуться до доходу, що оподатковуватиметься за ставкою єдиного податку 2 відсотки.