Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вінницькі платники перерахували до бюджету 286,3 млн грн плати за землю

, опубліковано 17 травня 2022 о 14:44

«Протягом січня-квітня 2022 року від платників Вінниччини до місцевих бюджетів надійшло понад 286,1 млн грн плати за землю», – зазначила під час проведення відеоселектора з керівниками ОТГ регіону в.о. начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Оксана Домерат. При цьому внесок юридичних осіб-власників та орендарів земельних ділянок склав 260,7 млн грн. Поряд із цим фізичні особи перерахували до місцевої казни близько 25,6 млн грн цього податку.

За словами посадовця проти минулорічного позитивна динаміка спостерігається тільки у юридичних осіб.  Натомість громадяни, що мають у власності або користуванні земельні ділянки, у перерахуванні до бюджету плати за землю, є менш активними.

Тож, користуючись нагодою, Оксана Домерат наголосила, що Закон України №2120 вніс зміни до Податкового кодексу України, та дозволив не  нараховувати та не сплачувати плату за землю під час війни тільки для землевласників територій, на яких ведуться бойові дії. Відтак, закликала представників ОТГ Вінниччини нагадувати своїм землякам про важливість своєчасної сплати земельного податку.

Щодо пільг, зі сплати земельного податку, то для фізичних осіб вони визначені ст. 281 Податкового кодексу України. Так, від сплати земельного податку звільняються: особи з інвалідністю першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. При цьому, пільга для відповідної категорії осіб поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»