Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сумлінність продавця споживач послуг може перевірити на сайті ДПС у реєстрі «Пошук фіскального чека»

опубліковано 27 травня 2022 о 12:11

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що споживачі послуг та покупці можуть перевірити дійсність отриманих фіскальних чеків у реєстрі «Пошук фіскального чека», який функціонує на сайті ДПС у відкритій частині Електронного кабінету, за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Зауважимо, що фіскальний чек є обов’язковим документом під час здійснення більшості розрахункових операцій у роздрібній торгівлі, а також під час надання послуг населенню за готівковий розрахунок або з оплатою особистими платіжними картами.

У сучасних РРО/ПРРО інформація, яка проходить через них та зберігається у фіскальній пам’яті, передається до органу ДПС через підключення до Інтернет і не може бути змінена або видалена. Тому фіскальний чек є доказом факту продажу / послуги. А відтак – запорукою захисту прав громадян як споживачів надання гарантії, обмін або повернення товару, усунення недоліків тощо) та оберігає від купівлі контрабандних чи фальсифікованих товарів.

Інформація про фіскальний чек стає доступною на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку» після фіскалізації чека у режимі онлайн та отримання на пристрій підтвердження його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС, або після фіскалізації чека у режимі офлайн та отримання від пристрою пакету даних про чеки сформовані в режимі офлайн (після відновлення зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС).

Вимоги до змісту фіскального чека жорстко регламентуються Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Для пошуку та перегляду фіскального касового чека необхідно ввести: фіскальний номер РРО, дату та час його видачі. Якщо фіскальний чек за результатами пошуку на сервері відсутній, то необхідно ще раз перевірити введені дані у пошукових реквізитах та повторити пошук.

Відсутність фіскального чеку у базі даних є свідченням того, що дана сума не включена до оподатковуваного доходу, а значить продавець – несумлінний. Тож покупець може надіслати лист з повідомленням про такий факт до ДПС, додавши, при цьому, копію чека, який не знайдено у базі даних ДПС.

Сектор інформаційної взаємодії