Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майно боржників як джерело погашення податкового боргу

, опубліковано 04 листопада 2022 о 14:42

Управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Вінницької області інформує, що згідно положень ст.87 ПКУ (п.87.2) Податкового кодексу України майно боржників є джерелом погашення податкового боргу.

У разі виникнення податкового боргу у платника податків податковий керуючий зобов’язаний здійснити опис його майна у податкову заставу. З цією метою платнику податків направляється лист про виділення майна в податкову заставу та рішення керівника (уповноваженої особи). Одночасно податковим керуючим  в обов’язковому порядку здійснюється аналіз господарської діяльності боржника, досліджуються звітні дані, аналізуються відомості державних реєстрів прав нерухомого та рухомого майна, здійснюються відповідні запити та аналізуються надані відомості установ, що реєструють права на транспортні засоби та сільськогосподарську техніку, здійснюється візуальне обстеження майна боржника.

За результатами зазначених дій, у разі встановлення факту відсутності або недостатності майна у платника податків, що допустив податковий борг, податковим керуючим застосовуються заходи, що передбачені нормами п.п.20.1.33 ст 20 ПКУ , а саме готуються матеріали та ініціюється позов до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банківських установах, обслуговуючих платника податків. Слід зазначити, що застосовування зазначеної норми, насамперед. являється забезпеченням погашення податкового боргу шляхом стягнення коштів з банківських рахунків боржника.

У разі, коли боржник не допускає податкового керуючого до опису майна, або вчиняє інші перешкоди щодо виявлення майна (не допускає на територію, не надає правовстановлюючі документи на майно, тощо), застосовуються норми п.20.1.32 ст.20 ПКУ, норми п.89.4 ст.89 ПКУ або норми п.91.4 ст.91 ПКУ щодо зобов’язання боржника в судовому порядку виконати законні вимоги податкового керуючого та /або зупинення видаткових операцій на банківських рахунках боржника.