Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сьомий апеляційний адміністративний суд підтвердив правомірність упередження ГУ ДПС у Вінницькій області 26,0 млн грн ПДВ

, опубліковано 17 листопада 2022 о 16:16

Управлінням податкового аудиту ГУ ДПС у Вінницькій області ГУ ДПС у Вінницькій області при проведенні документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ “А” щодо дотримання податкового законодавства при декларуванні суми до бюджетного відшкодування за квітень 2021 року встановлено наступне: ТОВ «А» заявило суму до бюджетного відшкодування за квітень 2021 року у розмірі 26,0 млн грн, яка була сформована неправомірно.

Під час проведення перевірки встановлено, що ТОВ “А” на порушення пункту 201.1, пункту 201.10 статті 201 розділу V ПКУ включено до складу податкового кредиту за квітень 2021 року податкову накладну, з невірно вказаними кодами УКТ ЗЕД. Окрім того, відповідно до податкової накладної постачальником ДП “Б” серед іншої номенклатури товарів зазначено реалізацію обладнання заводу на суму без ПДВ 11,4 млн грн.

Таким чином, податкова накладна, в якій невірно зазначено номенклатуру товарів/послуг та код УКТ ЗЕД, є такою, що складена з порушенням норм ПКУ, заважає ідентифікувати здійснену операцію, а отже суми ПДВ за такою податковою накладною не можуть бути віднесені до податкового кредиту.

Враховуючи вищевикладене, ТОВ “А” перевірка встановила, що на порушення пункту 198.6, статті 198, пункту 201.1, 201.10 статті 201 розділу V ПКУ безпідставно включено до складу податкового кредиту в Декларацію за квітень 2021 року податкову накладну на загальну суму 156,3 млн грн, в т.ч. ПДВ 26,0 млн грн, що містить помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД та недостовірну номенклатуру.

Підприємство “А” оскаржувало результат перевірки. Натомість податкова відстоювала свою позицію. Тож постановою сьомого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу ГУ ДПС у Вінницькій області на рішення Вінницького адміністративного суду у справі за адміністративним позовом ТОВ “А” задоволено повністю.