Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платник неправомірно завищив суму бюджетного відшкодування в розмірі 2 млн грн.

опубліковано 17 березня 2023 о 16:29

Головним управлінням ДПС у Вінницькій області проведено документальну позапланову невиїзну перевірку ТОВ "А". Під час перевірки ТОВ "А" через електронний кабінет платника податків надавались скановані копії первинних документів. Крім того, під час проведення перевірки ТОВ "А" надало до ГУ ДПС у Вінницькій області “Повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, комп’ютерного та іншого обладнання внаслідок ведення бойових дій та окупації міста, спричинених військовою агресією Російської Федерації (в порядку п.п.69.28 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України)” із зазначенням переліку документів, в тому числі за перевіряємий період. 

Згідно рішення Постійної комісії з розгляду питань щодо можливості застосування спеціальних правил для підтвердження даних, визначених у податковій звітності платника податків що надали повідомлення про неможливість вивезення первинних документів та/або втрату первинних документів ГУ ДПС у Вінницькій області ТОВ "А" має право на застосування спеціальних правил зазначених в підпункті 69.28 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу України стосовно документів зазначених в Повідомленні.

В зв’язку з цим відповідно до норм п.п 75.1.2. п. 75.1. ст. 75., п.п. 69.28 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями ст.1, п.1 ст.9  Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-ХІV від 16.07.1999р. (із змінами та доповненнями) неможливо підтвердити або спростувати показники задекларовані ТОВ "А" в податковій декларації з ПДВ.

Перевіркою достовірності і правильності визначення суми від'ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню встановлено, що в графі 2 Таблиці 2 Додатку 3 “Розрахунок суми бюджетного відшкодування” до податкової декларації з ПДВ ТОВ «А» відображено постачальників сільгосппродукції.

Відповідно до наданих до перевірки сканованих копій товарно-транспортних накладних транспортування сільгосппродукції здійснювалось на комплекс зі зберігання сільгосппродуктів, що належить ТОВ «А».

До перевірки оригінали та/або скановані копії складських документів, на підставі яких здійснювалось приймання, рух та вибуття (відпуск) не надано.

ТОВ «А» листом повідомило про озброєне проникнення військовими формуваннями РФ та так званої ДНР на територію комплексу зі зберігання сільгосппродуктів. Вся територія, нерухомість та розташоване на території майно (в т.ч. с/г продукція) захоплені озброєними формуваннями окупантів. 

Згідно п.п. 69.29 п. 69. підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями суми податку на додану вартість, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування та зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення.

Враховуючи вищенаведене, перевіркою встановлено, що ТОВ «А» на порушення вимог п.п. 69.29 п. 69. підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення”, п.200.4, п.200.12, ст. 200 Податкового кодексу України  від 02.12.2010 року № 2755-VI (із змінами і доповненнями) завищено суму бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку (р.20.2.1 податкової декларації з податку на додану вартість) в розмірі 2,0 млн грн.