Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо внесення змін до ДРФО у разі зміни місця проживання фізичної особи

опубліковано 25 квітня 2023 о 16:37

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до пункту 70.7 статті 70 ПКУ та пункту 1 розділу IХ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.10.2017 за №1306/31174, фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до Облікової картки фізичної особи – платника податків або Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви про внесення змін до Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява за ф. № 5ДР) або Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта за формою N 5ДРП (далі – Заява за ф. № 5ДРП) відповідно. Такі зміни стосуються також зміни місця проживання.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР/Заяви за ф. № 5ДРП використовуються дані документа, що посвідчення особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один із таких документів: витяг з реєстру територіальної громади; паспорт громадянина України, виготовлений у формі книжечки; тимчасове посвідчення громадянина України.

Для підтвердження факту внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа подає довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року №509 (далі - Порядок №509).

У разі якщо фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи відрізняється від задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (перебування), така особа в Заяві за ф. № 5ДР/Заяві за ф. № 5ДРП визначає адресу фактичного місця проживання/перебування відповідно довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (додаток 2 до Порядку №509).

Також повідомляємо, що Заяву за ф. № 5ДР можна подати фізичній особі – платнику податків в електронній формі (з копіями підтверджуючих документів, необхідних для внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків) за допомогою інформаційно-комунікаційної системи «Електронний кабінет». Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.