Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скаргу платника з Вінниччини про скасування ППР на 5,4 млн грн – апеляційний суд залишив без задоволення

опубліковано 24 травня 2023 о 16:47

Управління податкового аудиту ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що касаційну скаргу одного з підприємств Вінниччини про скасування податкового повідомлення-рішення на 5,4 млн грн донарахованого податку на прибуток, апеляційний суд залишив без задоволення.

Так, під час проведення перевірки суб’єкта підприємницької діяльності регіону було встановлено заниження доходів за рахунок не включення до складу інших доходів курсових різниць на кредиторську заборгованість з нерезидентом. 

Нагадаємо, що підпунктом 153.1.2. пункту 153.1 статті 153 Кодексу встановлено, то витрати, здійснені (нараховані) платником податку в іноземній валюті у зв'язку з придбанням у звітному податковому періоді товарів, робіт, послуг, у встановленому порядку включаються до витрат такого звітного податкового періоду шляхом перерахування в національну валюту тієї частини їх вартості, то не була раніше оплачена, за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату здійснення операції з такого придбання, а в частині раніше проведеної оплати - за таким курсом, що діяв на дату здійснення оплати.

Згідно з п.п.153.1.3 п. 153.1 ст. 153 Кодексу визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

При цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) ураховується у складі доходів платника податку, а збиток (від’ємне значення курсових різниць) ураховується у складі витрат платника податку.

ТОВ, що перевірялось, не погодилося з висновками акта перевірки та звернулося до суду. Судова колегія зазначила, що суми заборгованості в іноземній валюті є монетарними статтями балансу, які підлягають перерахунку з використанням валютного курсу не тільки на дату здійснення господарської операції, а й па дату балансу, якою згідно із статтею 13 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 року №996-ХІ V (далі - Закон №996-ХІУ) є останній день кварталу. Курсові різниці від такого перерахунку відображаються у складі доходів/витрат платнику податку.

Аналогічний висновок міститься в постанові Верховного Суду від 19 грудня 2019 року у справі №803/73/13-а.

Постановою Сьомого апеляційного суду у справі № 802/933/13а від 11.04.2023року касаційну скаргу платника податків залишено без задоволення, рішення суду попередньої інстанції, яким відмовлено в задоволенні позовних вимог про визнання протиправними та скасування податкового повідомлення - рішення на загальну суму - 5,4 млн грн – залишено без змін.