Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків: з 1 січня 2023 року запроваджено нову форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

, опубліковано 16 червня 2023 о 14:27

Управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Наказом Міністерства фінансів України від 10.11.2022 № 371 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 05.12.2022 № 412 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 10 листопада 2022 року № 371», затверджено нову редакцію податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація).

Тепер у Декларації передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (у додатках 1 та 2).

Декларацію доповнено інформацією щодо:

- адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонка 4 розділу І у додатках 1 та 2);

- строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20-21 розділу І додатка 1, колонки 19-20 розділу І додатка 2);

- деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІ у додатках 1 та 2).

Звертаємо увагу на те, шо у контексті пункту 50.4 ст. 50 Кодексу розподіл нарахованих до збільшення податкових зобов’язань не відбувається, якщо уточнення податкових зобов’язань здійснюється не за поточний звітний період. Отже, рядок 5.1 не повинен бути заповненим, якщо у рядку 2.2 заголовної частини декларації («податковий період, що уточнюється»), та у рядках 1.2 («рік, що уточнюється»), 5 («Нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 20__ рік, усього») та 5.2  («у т. ч. нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 20__ рік») додатку 1 та додатку 2 не відповідає поточному календарному року.

Слід наголосити, що додатки є невід’ємною частиною Декларації. 

Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта(ів) оподаткування (житлова або нежитлова нерухомість). За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов’язання для такого виду об’єкта оподаткування, до Декларації не додається. 

Оскільки податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок) є місцевим податком у складі податку на майно (ст.ст. 10, 265 Кодексу) та сплачується до відповідного місцевого бюджету (п.п. 266.9.1 п. 266.9 ст. 266 Кодексу) то додатки до Декларації складаються по кожному органу місцевого самоврядування (територіальній громаді), на території яких знаходяться об’єкти оподаткування та до бюджетів яких зараховується Податок. 

Відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 розд. XII Кодексу платник Податку подає Декларацію до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єктів оподаткування.

У разі наявності об’єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, що підпорядковані різним органам місцевого самоврядування, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, подається одна Податкова декларація з кількома додатками відповідного типу. 

Декларація з додатками надається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку). 

Кількість додатків 1 або додатків 2 повинна відповідати кількості органів місцевого самоврядування (територій територіальних громад), на території підвідомчих адміністративно-територіальних одиниць яких розташовано(і) об’єкт(и) оподаткування.

Нова форма декларації застосовується з 1 січня 2023 року.