Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи є платником рентної плати за спеціальне використання води СГ, який з власної свердловини здійснює забір та/або використання води в об’ємі до 5 куб. м. на добу (без отримання дозволу на спеціальне водокористування)? 

опубліковано 21 червня 2023 о 08:35

Управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Вінницькій області відповідає, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі - рентна плата) є, зокрема первинні водокористувачі суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.
Пунктом 255.3 ст. 255 Кодексу визначено, що об’єктом оподаткування рентною платою є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.
Згідно з частиною третьою ст. 42 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР зі змінами і доповненнями (далі – Водний кодекс) первинні водокористувачі – це ті, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а також отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.
Спеціальним водокористуванням є забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів (частина перша ст. 48 Водного кодексу).
Не належать до спеціального водокористування, зокрема, забір та/або використання води в об’ємі до 5 куб. м. на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води (абзац дванадцятий частини третьої ст. 48 Водного кодексу). При цьому вказана норма поширюється не на об’єкт водозабору, а на юридичну особу, що здійснює водокористування. 
Таким чином, якщо суб’єкт господарювання здійснює забір та/або використовує видобуті обсяги води, всіма спорудами або технічними пристроями, що перебувають у його власності, в об’ємі, що не перевищує 5 куб. м. на добу (без отримання дозволу на спеціальне водокористування), яка не використовується для виробництва (не входить до складу) напоїв та фасованої питної води, то такий суб’єкт господарювання не є платником рентної плати та не подає податкову декларацію з рентної плати.