Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків: з 1 січня 2023 року запроваджено нову форму Податкової декларації з плати за землю 

, опубліковано 22 червня 2023 о 16:01

Управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Наказом Міністерства фінансів України від 18 лютого 2022 року № 83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07 березня 2022 року за № 303/37639), затверджено нову редакцію податкової декларації з плати за землю (далі – Декларація).

У новій формі Декларації: 

передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 7);

розширено перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, зокрема, якими посвідчується право на земельні частки (паї) платника, виділені в натурі. Додано вид права за кодом 4 – право на земельну частку (пай) (колонка 3 розділу І); 

для випадків володіння/користування земельними ділянками не повний календарний рік декларація містить такий показник як період володіння/користування земельною ділянкою (колонки 7 – 8 розділу І, колонки 8 – 9 розділу ІІ). 

Крім того, Декларацію доповнено інформацією щодо: 

кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонки 10 – 11 розділу І, колонки 11 – 12 розділу ІІ); 

дати закінчення терміну дії договору оренди (колонка 7 розділу ІІ); 

строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20 – 21 розділу І); 

деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)  (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІІ). 

Звертаємо увагу на те, шо у контексті пункту 50.4 ст. 50 Кодексу розподіл нарахованих до збільшення податкових зобов’язань не відбувається, якщо уточнення податкових зобов’язань здійснюється не за поточний звітний період. Отже, рядок 5.1 розділу ІІІ Декларації не повинен бути заповненим, якщо у рядку 1.1 заголовної частини Декларації (звітний рік) та у рядках 4 («Нараховано на 20___ рік за даними раніше поданої декларації») та 5 («Нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 20__ рік, усього») розділу III рік не відповідає поточному календарному року.

З метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих Декларацій та забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників у рядку 1 заголовної частині Декларації (поряд з позначкою «уточнююча») запроваджена позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». 

Нова форма декларації застосовується з 01.01.2023. 

Наказ № 83 розміщений на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки / Плата за землю / Нормативно-правові акти».