Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

опубліковано 27 червня 2023 о 10:55

Управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області повідомляє, що відповідно до п.п. 12.4.1 п. 12.4 ст. 12 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами та доповненнями) (далі – Кодекс) до повноважень сільських, селищних, міських рад (далі – Рада) щодо податків та зборів належить встановлення ставок місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених Кодексом.

На період дії воєнного чи надзвичайного стану Ради мають право приймати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів без застосування процедур, передбачених Законом України від 11 вересня 2003 року № 1160-IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в окремих місцевостях України положення п.п. 12.3.8 п. 12.3 ст. 12 Кодексу поширюється виключно на представницькі органи територіальних громад відповідних адміністративно-територіальних одиниць, на території яких введено воєнний чи надзвичайний стан.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в складі податку на майно (далі – Податок) належить до місцевих податків (п.п. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 та п.п. 265.1.1 п. 265.1 ст. 265 Кодексу).

Згідно з п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 Кодексу ставки Податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішеннями Рад, в яких такі ставки зазначаються залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, затвердженого наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 17.08.2000 № 507 (далі – Класифікатор).

Вимога щодо встановлення ставок Податку в розрізі Класифікатора визначена постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 року № 1330, якою затверджений Порядок та форми надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів.  

Якщо у правовстановлюючих документах платника Податку зазначений код об’єкта нерухомого майна, якого немає у рішенні Ради (або взагалі відсутній код за Класифікатором), то у такому разі платник Податку застосовує ставку Податку, визначену для коду, якій найбільше відповідає типу нерухомості, що зазначений у правовстановлюючих документах.  

З метою уточнення інформації щодо застосування ставки Податку платникам Податку доцільно звертатися безпосередньо до таких органів місцевого самоврядування, та у разі отримання відповіді застосовувати ставку Податку, зазначену органом місцевого самоврядування.