Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коротко про нарахування податку на нерухомість

опубліковано 18 липня 2023 о 15:54

ГУ ДПС у Вінницькій області  нагадує, що база оподаткування житлової нерухомості яка перебуває у власності фізичної особи зменшується: 

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів; 

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; 

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів. 

При цьому, обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості у наступному порядку. Якщо особа є власником   одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної на зазначену у п.а) площу. За наявності у платника більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів зменшеної відповідно до п. а)  або б)  та відповідної ставки податку. Якщо ж особа має у власності  об’єкти житлової нерухомості різних видів, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до п. в) та відповідної ставки податку.

Увага! За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, загальна  площа  якого  перевищує  300 кв.  метрів (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), сума податку, розрахована за вищенаведеною методикою,  збільшується на 25000 грн. на рік за кожен такий об’єкт.